Q&A KNHS en FNRS

Q: Wat zijn KNHS en FNRS proeven?
A: FNRS proeven worden tegenwoordig F-proeven genoemd. Met een F-proef laat je aan een jury zien hoe goed jij kan paardrijden.

Q: Welke F-proeven zijn er?
A: F-proeven begint bij F1 tot en met F15. Hoe hoger het getal van de F-proef hoe moeilijker de proef .

Q: Wat zijn dan KNHS proeven?
A: KNHS dressuurproeven zijn net als F-proeven een soort toetsen waarbij je laat zien wat de graad van africhting van je paard is. Je begint met de B (Beginner), L (Licht), M (Middel), Z (Zwaar) tot en met ZZ (Zeer zwaar)

Q: Waar kan ik de verschillende proeven vinden?
A: Op Internet via www.knhs.nl kan je de proeven nalezen. Je kunt via internet en in de paardensportwinkel ook het “Dressuur en menproeven” boekje kopen. De laatste editie is van 2016. ISBN 9789082456813

Q: Wat is het verschil is tussen KNHS dressuurproeven en F- proeven?
A: Het verschil tussen F-proeven en KNHS dressuurproeven is dat de F- proef op de manegeruiter is gericht, ruiters die geen eigen paard bezitten of een paard leasen. Bij de F- proeven wordt meer gekeken naar wat de ruiter doet, dan naar wat de combinatie van paard en ruiter laat zien. Uiteraard zal als het niveau stijgt, vanaf F12 ook meer naar de combinatie worden gekeken.

Q: Wie beoordeelt de F-proeven?
A: F-proeven worden beoordeeld door juryleden die daarvoor specifiek zijn opgeleid. Dit geldt ook voor KNHS dressuurproeven die eigen juryleden hebben. Steeds meer juryleden kunnen KNHS proeven en ook F proeven beoordelen.